|
Avell Czw Wrz 06, 2007 1:38 pm
|
|
|
[quote="yaniki"] | Avell napisał: | | elektrik boy napisał: | | niestety nie wiem jak zrobic Theremin. ... |
Idea na jakiej bazuje ten instrument jest związana z jego interfejsem: z tereminu wydobywamy dźwięk za pomocą własnej ręki przemieszczanej w polu magnetycznym generowanym przez dwie anteny instrumentu. Przesuwając rękę w poziomie zmieniamy płynnie częstotliwość dźwięku, a w pionie: głośność.
Dlatego naśladowanie wtyczkami "brzmienia" tereminu to nonsens.
|
Jasne, że na takiej wtyczce nie zagrasz, jak na tereminie. Mi chodziło raczej o pewien ton, brzmienie zbliżone.
_________________ MYSPACE | LAST.FM | NOWAMUZYKA
|
|
|
|
|
|
elektrik boy Czw Wrz 06, 2007 4:29 pm
|
|
|
| yaniki napisał: | | jakiegokolwiek utworu wymagany jest słuch absolutny . | ee z tym absolutnym słuchem to chyba przesadziłeś, w zupełności wystarczy słuch relatywny,a do robienia efektów typu
science fiction music to nawet wcale nie trzeba miec słuchu,a wirtuozów jest mało bo to nie jest popularny instrument i do tego jego brzmienie jest zbyt nudne żeby zostawać jego wirtuozem
|
|
|
|
|
|
tigh Czw Wrz 06, 2007 7:47 pm
|
|
|
Właściwie to słuch absolutny może wręcz przeszkadzać... bowiem uzyskanie czystego dźwięku może być niezwykle trudne; tak też nie zawsze zdolności i słuch absolutny idą ze sobą w parze. Niewielu ludzi grających w najlepszych orkiestrach świata ma słuch absolutny, ba, niewielu wirtuozów ma. Jest to raczej ciekawostka niż coś co pomaga w byciu muzykiem.
Ale fakt, że theremin to niezwykle ciekawa baza do dalszych eksperymentów.
PS przypomina mi się jak Michael-Jarre grał w Gdańsku na thereminie... fałszował maaakabrycznie!!  jest to dosyć specyficzny w obsłudze instrument, wymagający ogromnej wprawy. Jak z puzonem czy trąbką - trzeba to czuć...
|
|
|
|
|
|
stigingeoy Nie Sty 13, 2008 11:17 pm
|
|
|
http://youtube.com/watch?v=wJMnKxDNRcU
tutaj krotkie marne video z tego jak ja uzywam grmofonów do tworzenia podkładów pod drony wygrywane na bassie. akurat dosc nieciekawe muzycznie (cos nie w formie byłem), ale ukazuje w podstawowe techniki które stosuje.
|
|
|
|
|
|
more Sob Maj 31, 2008 11:03 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek cybulski Wto Gru 09, 2008 2:10 am
|
|
|
Eta mnie skierował na ten wątek (już parę razy o niego zahaczyłem)
Świetne pomysły!
Patent z pętlą sporządzoną przy pomocy miksera z dwoma wyjściami i kilkoma efektami (opisywany przez Elektrik Boya) kiedyś obczaiłem - początkowo wpinałem delay i kaczkę do pieca basowego (z duszą na ramieniu żeby się nie skopcił) a potem okazało się że wystarczy delay bossa (2 wyjścia) i korektor graficzny (też może być bossa - czyli 2 małe kostki) i wychodzi coś a la syntezator/sekwencer - naprawdę można na tym pograć, stworzyć struktury rytmiczne.
Wątek jest dość stary, ciekaw jestem czy panowie Bojanek i Orluk kontynuują eksperymenty ze szpucowcami?
Jeśli chodzi o szpulowce to fascynuje mnie stworzony przez Briana Eno w początkach lat 70-tych system Frippertronics - 2 mag. szpulowe postawione obok siebie, taśma z lewej szpuli lewego magnetu przechodzi przez głowice, ale zamiast nawijać się na prawą szpulę, przechodzi dalej, wpada przez głowice prawego mag. i nawija się na jego prawą szpulę. Prawy magnetofon ma włączone odtwarzanie, wyjście z niego jest wpięte do wejść lewego mag. który ma włączone nagrywanie. Tworzy się pętla/delay o bardzo długim czasie - nawet kilkanaście sekund (zresztą długość pętli ogranicza jest tylko odległość między magnetofonami - może być przecież nawet parę metrów  ) Płyty Eno i Frippa "no pussyfooting" i "evening star" (ostatnio moja ulubiona) oparte są w całości o to ustrojstwo. Kiedyś zrobiłem se kopię tego czegoś z magnetofonu "jamnika" (dwukasetowago). Działało pięknie 2 dni a potem coś się zchrzaniło, powstała jakaś pętla mas i już się nie dało wykorzystać...
Zabawne jest to że ilekroć włączy się tą maszynę, pozostaje na tasmie nagranie wszystkiego co przez nią przeszło. Fripp jeżdził z tym czymś po świecie w drugiej połowie lat 70-tych (kiedy king crimson zawiesił działalność) i dawał koncerty w księgarniach i salonach fryzjerskich  a potem bezpośrednio z taśmy zrobił płytę "let the power fall".
|
|
|
|
|
|
krzysiek cybulski Wto Gru 09, 2008 3:55 am
|
|
|
|
Panowie i panie, szalony pomysł (jeśli w ogóle wykonalny...)
Może kompilacja z kawałkami zrobionymi tylko na sprzęcie analogowym? Lub raczej, patrząc realistycznie - bez komputera, na samych hardware'owych zabawkach (moga być cyfrowe ostatecznie, w sumie ja też nie mam za bardzo analogowych zabawek)? Wiem że może być ciężko...
|
|
|
|
|
|
etacarinae Wto Gru 09, 2008 11:33 am
|
|
|
| krzysiek cybulski napisał: | Panowie i panie, szalony pomysł (jeśli w ogóle wykonalny...)
Może kompilacja z kawałkami zrobionymi tylko na sprzęcie analogowym? Lub raczej, patrząc realistycznie - bez komputera, na samych hardware'owych zabawkach (moga być cyfrowe ostatecznie, w sumie ja też nie mam za bardzo analogowych zabawek)? Wiem że może być ciężko... |
ale finalnie jakiegoś WAVa trzeba wyprodukować...
Krzysztof. Respekt! (dla Twojej wiedzy i pomysłów!)
Zakładaj nowy wątek w dziale CROSSPROJEKTY ! Opisz dokładnie założenia ! jak najbardziej TAK
_________________ www.wef.pl/choptour
www.myspace.com/chopart
www.myspace.com/ecmyspace
www.etalabel.com
www.wef.pl
www.kochamporaj.ownlog.com
|
|
|
|
|
|
elektrik boy Sob Gru 20, 2008 7:51 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek cybulski Sob Gru 20, 2008 10:40 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
more Pon Gru 22, 2008 9:48 am
|
|
|
| krzysiek cybulski napisał: |
Wątek jest dość stary, ciekaw jestem czy panowie Bojanek i Orluk kontynuują eksperymenty ze szpucowcami?
|
ja własnie dwa zniszczyłem pogłębiając wiedzę konstruktorską;] hehe
_________________ muza
foty
facebook
|
|
|
|
|
|
etacarinae Pon Gru 22, 2008 11:46 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek cybulski Pon Gru 22, 2008 7:17 pm
|
|
|
| more napisał: | | krzysiek cybulski napisał: |
|
ja własnie dwa zniszczyłem pogłębiając wiedzę konstruktorską;] hehe |
Ja mam Unitra ZK 120, też niestety nie nadający się do użytku na skutek eksperymentów prowadzonych przed laty
|
|
|
|
|
|
elektrik boy Pon Gru 22, 2008 10:10 pm
|
|
|
|
jak się dodaje zdjecia do forum? już dodałem je do galerii
|
|
|
|
|
|
etacarinae Wto Gru 23, 2008 12:53 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek cybulski Wto Gru 30, 2008 12:21 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
more Wto Gru 30, 2008 8:44 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vasen Wto Gru 30, 2008 11:25 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
more Sro Lis 04, 2009 10:06 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kim_nasung Sro Lis 04, 2009 10:26 pm
|
|
|
to naprawde zawodowe maszynki!!!
polecam goraco..! jak tylko bede mial troche kasy to sam sie chetnie zaopatrze..!!!
polecam rowniez muze goscia ktory je robi...!!! WYPAS!!!!
|
|
|
|
|
|
TuneFreak Pon Mar 08, 2010 12:55 pm
|
|
|
Jesli chodzi oDIY i analogi to tutaj cos wrzuce od siebie
X0xb0x
Z kilkoma ulepszeniami
cutoff to 0, PWM mod, envelope zwiekszona 3x i troche podkrecony accent
A tutaj tak zwana Atari Punk Console (Voice of Saturn)z 2 oscylatorami, lfo i pitch.
"Sterowanie" przez cv in.
I na koniec ibanez delay z kilkoma ulepszeniami
_________________ www.tunefreak.org
www.acidhardwave.com ACID POWER!
www.youtube.com/TuneFRK
|
|
|
|
|
|
etacarinae Pon Mar 08, 2010 1:18 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TuneFreak Pon Mar 08, 2010 2:03 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
etacarinae Pon Mar 08, 2010 2:20 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kim_nasung Pon Mar 08, 2010 2:51 pm
|
|
|
dobre rzeczy...!!!
fajnie, ze dzialasz w tym kierunku...!
jak bedziesz konstruowal kolejne dziwne rzeczy daj znac...!
w mojej kolekcji nigdy za duzo przeroznych noiseboxow...!
|
|
|
|
|