Nawigacja
Panel

LEMUR Touch Interface
Zobacz poprzedni temat - Zobacz następny temat

Back to: Hardware/sofware
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Avell
Wto Cze 19, 2007 1:37 pm
Ogląda profil użytkownika
Odwiedź stronę autora
Coraz więcej nowości pojawia się na technicznym rynku muzycznym. Coraz więcej możliwości, coraz więcej cyfrowych rozwiązań. Czy to tylko zabawki, czy może przyszłość muzyki? Żyjemy w bardzo ciekawych czasach...

Ostatnio moją uwagę przykuł Lemur. Interfejs, do którego, jak dobrze zrozumiałam, można wczytywać różne oprogramowania. Kokpit sterowany jest za pomocą dotyku. Lemur może stać się sekwenserem, instrumentem lub kontrolować wszystkie urządzenia na scenie. Można go łączyć z monitorem komputera, zarządzać nim w sposób szybki.
Na początku myślałam, że to kolejna zabawka w stylu Reactable. Dopiero po obejrzeniu kilku filmów na youtube prezentujących jego możliwości, poczytaniu kilku stron www zrozumiałam, że może niebawem myszka nie będzie potrzebna, a wszystko będzie możliwe za dotknięciem jednym palcem;)Trochę to przerażające, że technika ułatwia tworzenie muzyki, która staje się w tym momencie dostępna dla każdego, nie tylko ludzi wykształconych muzycznie. Z drugiej jednak strony łatwy dostęp to szansa rozwoju w danej dziedzinie.

Co sądzicie o Lemurze? Może znacie jeszcze jakieś szczegóły jego możliwości? Nie wszystko z tych stron co czytałam jest dla mnie pojęte.

link 1
link 2

photo from: http://www.cycling74.com/products/lemur
Odpowiedz z cytatem

etacarinae
Wto Cze 19, 2007 5:36 pm
Odwiedź stronę autora
Filmiki na youtube wyglądają obiecująco.

Działa to z PC? czy tylko z jabłkiem?

Jaka jest cena? Pewnie zaporowa.

ps. - taki szybki rekonesans zrobiłem, bo nie mam czasu - zaraz jadę na audycję... 300 km - uff
Odpowiedz z cytatem

Administrator
Wto Cze 19, 2007 6:25 pm
Lemur jest komercyjnie dostępny od ponad roku i rozpowszechniany na stronach Cycling 74 jako kontroler sterujacy MAXem -pisałem o nim na syntezatory.pl cena jak na razie jednak odstrasza zwyklego usera - do niedawna wychodziło okolo 10 k pln. poniewaz ableton oficjalnie podjął z cycling 74 wspolprace zapytałem ich dzial pr czy przewiduja boundle z tym rozszerzeniem ale nic takiego jak na razie nie planuja totez lemur musi pozostac narazie nowinką zza oceanu. Nie sądze jednak ze ta sytuacja bedzie miała miejsce długo technologia kontrolerow touch screen jest jedna z tych ktore upowszechnią się w ciągu najblizszych miesięcy Arrow Microsoft juz zapowiedział plan wprowadzenia swojego hardware o nazwie surface ktory wygląda jak spory stolik do kawy i ma kosztowac okolo 30 k pln - technologie mobilne od dawna dążą do upowszechnienia touchscreenow, te o malej przekątnej są standardem w kamerach - mozna wiec p[rzyjąc ze w 2008/9 laptopy beda w wiekszosci dysponowały tą technologią, a wtedy lemur do muzeum:)
Odpowiedz z cytatem

jeszu
Wto Cze 19, 2007 6:55 pm
Odwiedź stronę autora
Hmm w 2009 to juz muzę będziemy robić na komórkach Laughing
Odpowiedz z cytatem

Avell
Wto Cze 19, 2007 7:20 pm
Odwiedź stronę autora
Administrator napisał:
Lemur jest komercyjnie dostępny od ponad roku(...)-pisałem o nim na syntezatory.pl (...)

Niestety nie śledzę tej strony, a tą nowość poznałam zupełnie przypadkowo. Można także zauważyć pewien "boom" na Lemura. Coraz więcej komercyjnych muzyków ze sceny elektronicznej go posiada. (Być może wcale go nie kupują, tylko dostają w ramach testów... nie wiem).
Jeśli tak właśnie będzie do 2009 roku, jak piszesz, to myszki pójdą w zapomnienie, a muzyka stanie się nie tylko układaniem dźwięku, ale i w pewien sposób malarstwem (na sekwenserze Lemura już widzę, jak ktoś paluchem rysuje buźki ;) Dla mnie to wszystko jest bardzo ciekawe i podniecające, będę śledziła bieg wydarzeń.

Jeszu: tak słyszałam i o tym. Gorzej, jak takową komórkę zgubisz lub Ci ją skroją ;)

EtaCarinae: tak, można to podłączyć pod komputer.
Odpowiedz z cytatem

more
Nie Lip 08, 2007 2:55 pm
Odwiedź stronę autora
A ja czytałem to tym cudzie natury martwej w EiS, a to co przecztałem było ciekawe, mianowicie Lemur może pracować jako konsola studyjna, jako kontroler midi, etc., co może efektownie wyglądać na live actach... no i może być efektywne:) polecam artykuł Estrady i Studio <ale kryptoreklama wyszła>
Odpowiedz z cytatem

Avell
Pon Lip 09, 2007 1:32 am
Odwiedź stronę autora
more napisał:
mianowicie Lemur może pracować jako konsola studyjna, jako kontroler midi, etc.,

Tak właśnie! Pisałam o tym. Ja ze swej strony proponuję odwiedzenie strony Youtube.com . Tam naprawdę można ZOBACZYĆ i wysłuchać czym jest platforma Lemur...
Odpowiedz z cytatem

more
Wto Maj 27, 2008 10:56 pm
Odwiedź stronę autora
Efektywnie odstrasza i efektownie wygląda cena Lemura... ale można było się tego spodziewać...

Oto inne dziwactwo:
http://youtube.com/watch?v=Nf0gmqNHOVk
Ja bym się dziwnie z tym czuł...

Odpowiedz z cytatem

krzysiek cybulski
Pią Wrz 26, 2008 11:48 pm
Mialem okazję "pomacać" Lemura wczoraj na targach Music Media w Krakowie - muszę przyznać że spodobal mi się. Szczególnie że można użyć kilku palców i na raz kontrolować kilka suwaków itp, czyli jak na "normalnym" kontrolerze. Ceny nie znam, ale dla mnie problemem jest fakt że Lemur pracuje bodaj na zlączu ethernet (które daje mniejszą latencję przy przesyle komunikatów niż midi), czyli wylącznie z komputerem - nie można go użyć do sterowania syntezatora czy innego hardware'u z wejściem midi. Trochę szkoda...
Odpowiedz z cytatem

mrONONI
Czw Sty 01, 2009 5:11 pm
Odwiedź stronę autora
oto alternatywa dla lemura

WWW.midimeek.blogspot.com/
Odpowiedz z cytatem

jarekg
Pią Sty 15, 2010 10:57 am
Odwiedź stronę autora
Warianty - spojrzcie na nowy pomysl - rozwiniecie koncepcji lemura i Reactamble:

http://vimeo.com/625464
Odpowiedz z cytatem

Nmls
Nie Mar 07, 2010 3:51 pm
Odwiedź stronę autora
Sterowanie całym abletonem przy pomocy lemura, wygląda całkiem zajebiście Smile

http://www.youtube.com/watch?v=X5-idJJ5Y4E

generalnie polecam ten link
http://createdigitalmusic.com/2010/03/06/mu-lemur-ableton-live-integration-revealed-and-other-lemur-sequencers/#more-9765

gdzie sporo jest o lemurowych programach pod abletona

Strona 1 z 1

Skocz do: