Nawigacja
Panel

III CHOPing III - WEF KONKURS CHOPenowski
Zobacz poprzedni temat - Zobacz następny temat

Back to: inne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

jarekg
Nie Lut 28, 2010 11:42 pm
Ogląda profil użytkownika
Odwiedź stronę autora
CHOPing

(Opis Konkursu organizowanego w ramach programu projektu partnerskiego WEF.LIVE.LAB oraz „Zachęta do muzyki. Od Fryderyka do Henri Chopina”.)

Oganizatorzy:

“Zachęta” Narodowa Galeria Sztuki
“Fundacja Sztuka i Technologia” (Organizator Warsaw Electronic Festival)

Projekt „Zachęta do muzyki. Od Fryderyka do Henri Chopina” zakłada połączenie
praktycznej oraz teoretycznej edukacji muzycznej i artystycznej.

CHOPing to konkurs dla artystów zajmujących się sztuką nowych mediów, muzyką elektroniczną i technologiczną oraz cykl koncertów „CHOPing”. Nazwę projektu stanowi połączenie osoby Fryderyka Chopina i terminu używanego w informatyce „Ping”. „Ping” to nazwa programu wykorzystywanego w sieciach komputerowych, służącego do diagnozowania połączeń sieciowych. Pierwotnie na potencjał słowa “ping” zwrócił uwagę projekt Pawła Janickiego “Ping Melody”, a sama nazwa pochodzi od angielskiej onomatopei – ping – określającej sygnały aktywnego sonaru, które emitowane w kierunku innego okrętu umożliwią jego identyfikację na podstawie echa. Informatyczny program „Ping” działa na podobnej zasadzie. W obu przypadkach wysyłany jest sygnał, który po pewnym czasie wraca
odbity. Projekt „CHOPing” ma dać odpowiedź na pytanie o inspiracje osobą i twórczością Fryderyka Chopina młodych artystów, zajmujących się sztuką nowych mediów, muzyką elektroniczną i technologiczną. Odpowiedź na pytanie jak twórcy poszukujący
nowych form wyrazu, czerpiący inspirację z ciągle zmieniającej, się pod wpływem rozwoju technologii, kultury zareagują na hasło „Chopin”, jaki będzie sygnał zwrotny, tytułowy „ping”?

W marcu 2010 roku na portalu i forum www.wef.pl ogłaszamy konkurs dla artystów zajmujących się sztuką nowych mediów, muzyką elektroniczną i technologiczną na pracę zainspirowaną osobą i twórczością Fryderyka Chopina. Formalnie pretekstem i tworzywem użytym w konkursie, utworem jaki zostanie poddany interpretacji muzyków i artystów, stając się w istocie komendą “ping” znajdującą się w nazwie konkursu, będzie Etiuda Rewolucyjna (Etiuda c-moll op. 10 nr 12). W efekcie ogłoszonego konkursu oczekujemy, że z nadesłanych prac multimedialnych (zapis audio, video) do końca marca 2010 roku zostanie wybranych piętnaście prac o charakterze multimedialnym. Nie ograniczamy zatem w żaden sposób ostatecznej formy wypowiedzi artystycznej dążąc do szczerej, kontr-kulturowej siatki zwierzeń artystów na temat ich rzeczywistego związku z ikoną kultury narodowej jaką jest Fryderyk Chopin.

Efektem działań praktycznych projektu „CHOPing” będzie cykl koncertów oraz planowane spotkanie o charakterze warsztatowym, a także wydawnictwo DVD i zapis formie wydawnictwa on-line.

Na tym etapie konkurs ma charakter wewnętrzny dla artystów sceny WEF i nieróżni się technicznie od innych naszych cross projektów, jednak możliwe jest sformalizowanie konkursu jeżeli będzie wymagał tego rozwój całego projektu. W takim przypadku przygotujemy i upublicznimy formalny Regulamin Konkursu.

podsumowanie (Q & A):

- kto może wziąć udział?

każdy artysta posiadający aktywny profil na WEF.pl

- jaka jest wymagana forma zgłoszenia "utworu" do konkursu?

nośnik cyfrowy przesłany na adres Zachęty z opisem zawierającym:
1. imię i nazwisko oraz adres i telefon autora
2. tytuł pracy
3. oświadczenie autora, iż zapewnia, że zgłaszana praca/prace są jego autorstwa oraz nie naruszają praw  osób trzecich.
Jeżeli Konkurs sformalizujemy ewentualne dodatkowe wymagania znajdą się w regulaminie.

- gdzie wysłać?

Magdalena Komornicka
Zachęta - Narodowa Galeria Sztuki
pl. Małachowskiego 3
00-916 Warszawa

z dopiskiem CHOPing

- jaki jest deadline zamknięcia aplikacji konkursowych?

31 marca 2010

- czy istnieją ograniczenia co do formy wypowiedzi artystycznej?

oczekujemy prac wideo, audio, prac multimedialnych, interaktywnych, graficznych

- czy istnieją ograniczenia dotyczące treści utworu

nie przyjmujemy prac naruszających prawa autorskie, obrażających uczucia religijne bądź narodowe, epatujących negatywne postawy i uczucia itp... Smile

Na koniec zaznaczam, że prace mogą zostać nie przyjęte do konkursu bez podania przyczyny Cool

pytajcie o wszystko czego nie rozumiecie - i powodzenia
J
Odpowiedz z cytatem

more
Pon Mar 01, 2010 7:21 am
Odwiedź stronę autora
Jeeee! Very Happy super! Ale się dzieje! Cool
Czy owa etiuda może być wykorzystana w pracy nad własną koncepcją? Jakiś sampling, czy cóś?
Czy to materiał będący tylko i wyłącznie inspiracją dla nas?

Wchodzę Exclamation Twisted Evil

Odpowiedz z cytatem

etacarinae
Pon Mar 01, 2010 8:28 am
Odwiedź stronę autora
Chopin to przecież nuty...

a nuty, to przecież MIDI !!

Czy ktoś może już znalazł w sieci pliki MIDI z muzą Chopina? Ja mam zamiar poszukać i z nich skorzystać. Ewentualnie samemu wpisać do softu...

www.etalabel.com
www.wef.pl
www.kochamporaj.ownlog.com
Odpowiedz z cytatem

jarekg
Pon Mar 01, 2010 9:49 am
Odwiedź stronę autora
Szcze mowiąc ostatnią rzeczą, której się spodziewam jest reinterpretacja Etiudy Rewolucyjnej...

Etiuda ma sluzyc jako pretekst, fala nosna dla waszej koncepcji, moze byc zacytowana oczywiscie ale w tym projekcie chodzi o to co slowo "CHOPIN" wyzwala w waszych głowach. Jezeli nie jest to Etiuda, bądź wogole muzyka, przywołajcie w projekcie to czym rzeczywiscie łączycie Chopina.

To nie jest projekt na przerobienie Chopina.

Jeżeli chodzi o mnie pierwsze skojarzenie jakie pojawia się w mojej głowie na hasło CHOPIn to pomnik nie muzyka. Gdybym startował w konkursie zrobił bym 5 minut pomnika...

pozdr

Odpowiedz z cytatem

jarekg
Pon Mar 01, 2010 9:50 am
Odwiedź stronę autora
Myślę, że trzeba przy tym projekcie spędzic parę minut z sobą samym w ciszy:)
Odpowiedz z cytatem

Nmls
Pon Mar 01, 2010 9:59 am
Odwiedź stronę autora
ja np myślę o zrobieniu mini instalacji wykorzystując arduino

a jeżeli ktoś chciałby etiudę rewolucyjną w midi - niech się zgłosi do mnie Smile

kim_nasung
Pon Mar 01, 2010 10:10 am
Nmls napisał:
ja np myślę o zrobieniu mini instalacji wykorzystując arduino

a jeżeli ktoś chciałby etiudę rewolucyjną w midi - niech się zgłosi do mnie Smile

ja chce...!!!!

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Odpowiedz z cytatem

kim_nasung
Pon Mar 01, 2010 10:15 am
i jeszcze pytanko...

jesli mam pomysl na mini instalacje to czy zgloszenie ma zawierac nagranie gotowej instalacji czy opis + jakies sample...?????
Odpowiedz z cytatem

etacarinae
Pon Mar 01, 2010 10:22 am
Odwiedź stronę autora
jarekg napisał:
Szcze mowiąc ostatnią rzeczą, której się spodziewam jest reinterpretacja Etiudy Rewolucyjnej...

Etiuda ma sluzyc jako pretekst, fala nosna dla waszej koncepcji, moze byc zacytowana oczywiscie ale w tym projekcie chodzi o to co slowo "CHOPIN" wyzwala w waszych głowach. Jezeli nie jest to Etiuda, bądź wogole muzyka, przywołajcie w projekcie to czym rzeczywiscie łączycie Chopina.

To nie jest projekt na przerobienie Chopina.

Jeżeli chodzi o mnie pierwsze skojarzenie jakie pojawia się w mojej głowie na hasło CHOPIn to pomnik nie muzyka. Gdybym startował w konkursie zrobił bym 5 minut pomnika...

pozdr

spokojnie, spokojnie, żadnych przeróbek, remiksów nie planuję - Etiuda ma w moim pomyśle zupełnie inne znaczenie. Bo mój pomysł to bardziej VIDEO niż AUDIO Smile ale nie wiem, jak wyjdzie...

www.etalabel.com
www.wef.pl
Odpowiedz z cytatem

Nmls
Pon Mar 01, 2010 11:16 am
Odwiedź stronę autora
kim_nasung napisał:
i jeszcze pytanko...

jesli mam pomysl na mini instalacje to czy zgloszenie ma zawierac nagranie gotowej instalacji czy opis + jakies sample...?????

no właśnie też mnie to zastnawia

yaniki
Pon Mar 01, 2010 11:20 am
etacarinae napisał:
Czy ktoś może już znalazł w sieci pliki MIDI z muzą Chopina?

Jest prawie caly katalog. Użyj Google. Np. http://www.kunstderfuge.com/chopin.htm
Odpowiedz z cytatem

more
Pon Mar 01, 2010 12:13 pm
Odwiedź stronę autora
Zajebiszczo! Midi szopenowskie i z nich pady Smile kombinujemy!

Odpowiedz z cytatem

yaniki
Pon Mar 01, 2010 1:01 pm
Myślę, że dla kogoś, kto nie miał wcześniej w większej dawce do czynienia z partyturami pliki MIDI z utworami Chopina mogą być poniekąd rozczarowujące. Prosta podmiana brzmień może dać dość ciężki efekt (polecam jako egzamplum płytę "Chopin" Wojciecha Bruszewskiego - jest to doskonały przykład świadomego wykorzystania efektu jaki daje zastosowanie standardowego pliku MIDI, ponadto sponsorem płyty jest producent wódki "Chopin"...).

Jeśli szukcie inspiracji do dobrej pracy inspirowanej FC, polecam lekturę powieści "Jakiś potwór tu nadchodzi" Raya Bradbury'ego. Jest tam chopinowska perełka.
Odpowiedz z cytatem

etacarinae
Pon Mar 01, 2010 1:29 pm
Odwiedź stronę autora
W moim przypadku plik MIDI jest potrzebny po to, by stworzyć ścieżkę dźwiękową do filmu, który planuję nakręcić. A, że nie chcę łamać praw autorskich i wykorzystywać muzyki z płyt wydanych, objętych pewnie ZAIKSem stwierdziłem, że użyję pliku MIDI. Dzięki temu będę miał ścieżkę dźwiękową bez złamania prawa do cudzych nagrań. Na pewno nie będę robił muzy do tego projektu. A jeśli okaże się, że to co nakręcę będzie marne, to nie wyślę i tyle.

www.etalabel.com
www.wef.pl
Odpowiedz z cytatem

krzysiek cybulski
Pon Mar 01, 2010 2:04 pm
jarekg napisał:
oczekujemy prac wideo, audio, prac multimedialnych, interaktywnych, graficznych

Graficznych - czyli może być po prostu "nieruchoma" praca plastyczna?
Odpowiedz z cytatem

yaniki
Pon Mar 01, 2010 2:07 pm
etacarinae napisał:
W moim przypadku plik MIDI jest potrzebny po to, by stworzyć ścieżkę dźwiękową do filmu

Jasne, tylko porównaj sobie ścieżkę MIDI z jakimkolwiek dobrym wykonaniem - akurat utwory Chopina dość ciężko przekładają się na "elektroniczną partyturę".
Odpowiedz z cytatem

etacarinae
Pon Mar 01, 2010 2:17 pm
Odwiedź stronę autora
yaniki napisał:
etacarinae napisał:
W moim przypadku plik MIDI jest potrzebny po to, by stworzyć ścieżkę dźwiękową do filmu

Jasne, tylko porównaj sobie ścieżkę MIDI z jakimkolwiek dobrym wykonaniem - akurat utwory Chopina dość ciężko przekładają się na "elektroniczną partyturę".

no wiem, wiem, że to brzmieć może średnio, ale nie chcę przekroczyć granicy wykorzystania cudzego dzieła w swojej produkcji - stąd ten pomysł.

www.etalabel.com
www.wef.pl
Odpowiedz z cytatem

yaniki
Pon Mar 01, 2010 2:42 pm
etacarinae napisał:
no wiem, wiem, że to brzmieć może średnio, ale nie chcę przekroczyć granicy wykorzystania cudzego dzieła w swojej produkcji - stąd ten pomysł.

Polecam trick z przywołanej przeze mnie powieści.
Odpowiedz z cytatem

ElectricFitness
Pon Mar 01, 2010 9:09 pm
Odwiedź stronę autora
ciekawie, bo już na inny konkurs (jako taśma kompozytorska do utworu na orkiestrę kameralną i akordeon) robiłem elektronikę wykorzystującą chopina. dostałem wyróżnienie, więc i może w tym konkursie uda się czymś ciekawym pochwalić. zrobię chyba jakąś ciekawą syntezę Smile
Odpowiedz z cytatem

Avell
Sro Mar 03, 2010 11:38 am
Odwiedź stronę autora
Niestety ograniczenie czasowe w marcu (wyjazd i nagrania) nie pozwolą mi wziąć udziału w tym konkursie. Czytając Wasze wypowiedzi zastanawiam się w jakim kierunku pójdziecie. Konkurs przypomina mi troszkę ideę kompilacji "Solaris", na której znalazły się utwory zainspirowane powieścią Lema. Zainspirowane, czyli w jakiś sposób treść powieści przetworzona została w głowach artystów, po czym przekazana w nowej jakości, jako utwory. Z tego co rozumiem idea tego konkursu jest podobna. Myślę, że nie ma potrzeby, hmm.. korzystać z midi, czy nut , czy też fragmentów audio Chopina. No chyba, że ktoś potraktuje to bardzo matematycznie.. w końcu muzyka to jedna z nauk przyrodniczych.
Chętnie wzięłabym udział.. może zabiorę kamerę na wyjazd, ale nie wiem, czy zgłoszenie = deklaracja uczestnictwa, bo potem może się okazać, że materiału nie zlepię przed terminem.

etacarinae
Sro Mar 03, 2010 11:42 am
Odwiedź stronę autora
Avell napisał:
Niestety ograniczenie czasowe w marcu (wyjazd i nagrania) nie pozwolą mi wziąć udziału w tym konkursie. Czytając Wasze wypowiedzi zastanawiam się w jakim kierunku pójdziecie. Konkurs przypomina mi troszkę ideę kompilacji "Solaris", na której znalazły się utwory zainspirowane powieścią Lema. Zainspirowane, czyli w jakiś sposób treść powieści przetworzona została w głowach artystów, po czym przekazana w nowej jakości, jako utwory. Z tego co rozumiem idea tego konkursu jest podobna. Myślę, że nie ma potrzeby, hmm.. korzystać z midi, czy nut , czy też fragmentów audio Chopina. No chyba, że ktoś potraktuje to bardzo matematycznie.. w końcu muzyka to jedna z nauk przyrodniczych.
Chętnie wzięłabym udział.. może zabiorę kamerę na wyjazd, ale nie wiem, czy zgłoszenie = deklaracja uczestnictwa, bo potem może się okazać, że materiału nie zlepię przed terminem.

hej - ja to MIDI chcę użyć, ale mój projekt zupełnie nie będzie muzyczny. zupełnie... to nie będzie kolejny track do kolekcji. raczej opowieść!(jeśli będę miał czas wszystko zrealizować...)

www.etalabel.com
www.wef.pl
Odpowiedz z cytatem

Avell
Sro Mar 03, 2010 11:53 am
Odwiedź stronę autora
etacarinae napisał:
Avell napisał:

hej - ja to MIDI chcę użyć, ale mój projekt zupełnie nie będzie muzyczny. zupełnie... to nie będzie kolejny track do kolekcji. raczej opowieść!(jeśli będę miał czas wszystko zrealizować...)

yhym, rozumiem. No to jak najbardziej jest to Twoje PING :)

ElectricFitness
Sro Mar 03, 2010 4:27 pm
Odwiedź stronę autora
Ja chyba jeszcze dołączę jakieś elementy wizji do mojego projektu, albo sam coś dogram na akordeonie live Very Happy
Odpowiedz z cytatem

Nmls
Pią Mar 05, 2010 1:47 pm
Odwiedź stronę autora
nadal nie wiadomo jak ma wyglądać zgłaszanie interaktywnych instalacji? czy mam np udokumentować filmowo jak ta instalacja działa i wysłać film?

oraz czy można 2 osoby robić instalację?

jarekg
Wto Mar 09, 2010 10:50 pm
Odwiedź stronę autora
Naturanie - mozna wspolpracowac --co jest typowe dla naszych projektow
Instalacja musi zostac opisana (koncept, zasada dzialania i oczywiscie wskazane jest jezeli bedzie to zapis wideo aby nadawal sie do samodzielnej prezentacji w pętli
Odpowiedz z cytatem
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny

Skocz do: