Nawigacja
Panel

Sprzęt muzyczny w cenie tak do 200 (max. 300)zł - jaki?
Zobacz poprzedni temat - Zobacz następny temat

Back to: Hardware/sofware
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

ElectricFitness
Sro Mar 03, 2010 4:46 pm
Ogląda profil użytkownika
Odwiedź stronę autora
Co polecacie, jeśli chodzi o sprzęt muzyczny w cenie tak do 200 (max. 300)zł, na którym będę mógł towrzyć coś bardziej "własnego" niż fruity loopsowe zedytowane sample. Chciałem się przerzucić na coś bardziej real niż tylko wtyczki na komputerze do FL. Co polecacie na początek?
Odpowiedz z cytatem

raskain
Sro Mar 03, 2010 4:47 pm
Odwiedź stronę autora
ElectricFitness napisał:
Co polecacie, jeśli chodzi o sprzęt muzyczny w cenie tak do 200 (max. 300)zł, na którym będę mógł towrzyć coś bardziej "własnego" niż fruity loopsowe zedytowane sample. Chciałem się przerzucić na coś bardziej real niż tylko wtyczki na komputerze do FL. Co polecacie na początek?

casio, yamaha

etacarinae
Sro Mar 03, 2010 5:20 pm
Odwiedź stronę autora
ElectricFitness napisał:

wg mnie to musisz zastanowić się jaką drogą chcesz iść. nie ma co marudzić na FL bo to jest świetne narzędzie, którego używają przecież niektórzy z nas, a wielu od tego zaczynało (np. ja Smile )

Nie ma co kupować jakiegoś klawisza... bo co taki klawisz Ci da? Lepsze brzmienie? Sample? Nie wiem, co chcesz uzyskać.

Ja np. 90% dźwięków, które wykorzystuję w swoich produkcjach wyciskam z nagrań terenowych, których dokonują osobiście. Do tego często ostatnio używam gitary (pozostałe 10%). I wierz mi, wiele osób tak robi.

Może odezwie się tutaj Krzysiek Orluk, który używa nadal FL i opowie Ci, jak on pracuje z tym sprzętem.

www.etalabel.com
www.wef.pl
www.kochamporaj.ownlog.com
Odpowiedz z cytatem

Dr.76_21
Sro Mar 03, 2010 6:23 pm
Polecam dyktafon taki :
http://www.euro.com.pl/dyktafony-cyfrowe/opis-olympus-dm-550.bhtml#content_3c

lecz cena spora , więc można zerknąć na : )
http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&order=pd&string=dyktafon+

Do tego polecam : ) Korg Kaossilator

http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=+Kaossilator&from_showcat=1&category=0

Albo w połączeniu = to
http://www.allegro.pl/item934769942_yamaha_su_10_sampler_bcm.html + microfon ,
yeah wyobraź sobie możliwości nagrywania własnych pierdów beków stękań jęków płaczu śmiechu i wszystkiego tego co Ci przyjdzie do głowy...

mega fantazji Very Happy

peace
Odpowiedz z cytatem

etacarinae
Sro Mar 03, 2010 7:59 pm
Odwiedź stronę autora
jak chcesz robić lo-fi to można nawet dźwięki nagrane telefonem wrzucić do FL i gotowe...

wszystko zależy od tego JAKĄ muzę chcesz robić... i czy potrzebny Ci klawisz? za 200-300 zł to dostaniesz jakąś zabawkę z gotowymi brzmieniami, ale jakbyś chciał syntezator, to chyba najtańszy jest waldorf - blofeld

(co prawda nie ma klawiszy, ale można przez MIDI podłączyć dowolne; jest też wersja z klawiszami

i to już jest coś !

kurcze - sam bym przytulił takiego blofelda

Ostatnio zmieniony przez etacarinae dnia Sro Mar 03, 2010 9:44 pm, w całości zmieniany 1 raz

www.etalabel.com
www.wef.pl
Odpowiedz z cytatem

ElectricFitness
Sro Mar 03, 2010 9:41 pm
Odwiedź stronę autora
etacarinae napisał:
ElectricFitness napisał:

wg mnie to musisz zastanowić się jaką drogą chcesz iść. nie ma co marudzić na FL bo to jest świetne narzędzie, którego używają przecież niektórzy z nas, a wielu od tego zaczynało (np. ja Smile )

Nie ma co kupować jakiegoś klawisza... bo co taki klawisz Ci da? Lepsze brzmienie? Sample? Nie wiem, co chcesz uzyskać.

Ja np. 90% dźwięków, które wykorzystuję w swoich produkcjach wyciskam z nagrań terenowych, których dokonują osobiście. Do tego często ostatnio używam gitary (pozostałe 10%). I wierz mi, wiele osób tak robi.

Może odezwie się tutaj Krzysiek Orluk, który używa nadal FL i opowie Ci, jak on pracuje z tym sprzętem.

Jak na razie koncentruję się głównie na midi+plastikowe brzmienia+konstrukcje harmoniczne wpadające disco. lubię rave'owe rytmy. wcześniej koncentrowałem się na klasyce współczesnej (coś na kształt Warszawskiej Jesieni), ale po ostatnich sukcesach w konkursach kompozytorskich, chyba się po prostu znudziłem i wyczerpałem. trudno mi coś nowego pisać. za to wolę alternatywną elektronikę rozrywkową. Podobał mi się ostatnio Plastik na koncercie i trochę Skini Patrini. Możecie posłuchać mojego Raveup i Hey Egxiuction, te dwa utwory dają ogólny obraz mojej działalności. Jeszcze trochę pomóc może Love me i electro-nu-prog-jazz i tak dalej (nie pamiętam dokładnie nazwy już Very Happy) Głównie chciałbym pójść teraz w ciekawe konstrukcje rytmiczne i kilkuakordowe harmonie "wpadające w ucho" (których są setki). Co w takim razie polecacie?
Odpowiedz z cytatem

Vasen
Sro Mar 03, 2010 10:49 pm
Odwiedź stronę autora
eta - a ktory syntezator ma mozliwosc zabawy dzwiekiem z zewnatrz (chyba wprowadza sie swoje pliki wave)? kiedys o nim ktos wspominal na forum.

yaniki
Sro Mar 03, 2010 10:51 pm
Samplerek/sequencerek Yamaha SU 10 - akurat jest jeden na Allegro (godzina do końca aukcji). 100zł.
Odpowiedz z cytatem

Vasen
Sro Mar 03, 2010 11:05 pm
Odwiedź stronę autora
yaniki napisał:
Samplerek/sequencerek Yamaha SU 10 - akurat jest jeden na Allegro (godzina do końca aukcji). 100zł.

a taki mam - ma pasek pichta , mozna poskreczowac Smile

etacarinae
Sro Mar 03, 2010 11:16 pm
Odwiedź stronę autora
Vasen napisał:
eta - a ktory syntezator ma mozliwosc zabawy dzwiekiem z zewnatrz (chyba wprowadza sie swoje pliki wave)? kiedys o nim ktos wspominal na forum.

moje marzenie - Clavia Nord Wave Smile ale cena zaporowa dla mnie

kiedyś bawiłem się nim w sklepie 45 minut. brzmienie MIÓD MALINA i jeszcze cały kosz owoców

www.etalabel.com
www.wef.pl
Odpowiedz z cytatem

more
Czw Mar 04, 2010 7:20 am
Odwiedź stronę autora
Korzystam z FL tylko jako w roli rejestratora/trackera.
Żadnych wtyk FLowych, może tylko Eq, bo brzmią jak kupa (szczególnie te synthy).
Reszta to moje sample pochodzące z różnych źródeł: to field recording czego się da, to zgrane sample z vinyli, ew. Absynth który jest moim głównym narzędziem pracy jeśli chodzi o kreację brzmienia.
Śmiesznym jest, jak słyszę że FL jako DAW brzmi lepiej lub gorzej. Każdy DAW brzmi jednakowo przy użyciu tych samych narzędzi vst/vsti.

Podstawa to własne sample! To połowa sukcesu jeśli chodzi o własny styl, brzmienie i charakter.

Może warto dołożyć 200 zeta i kupić jakąś gitarkę akustyczną i poplumkać, nagrać własne sample ?Smile

Odpowiedz z cytatem

Vasen
Czw Mar 04, 2010 12:04 pm
Odwiedź stronę autora
tez nei uzywam flowych vst, moze dlatego ze daw jest polarny i slychac co na czym robione (tez jest tak ponoc z wtykami Abla)

Vasen
Czw Mar 04, 2010 2:01 pm
Odwiedź stronę autora
polarny znaczy popularny, sorka.

krzysiek cybulski
Czw Mar 04, 2010 4:11 pm
Vasen napisał:
yaniki napisał:

a taki mam - ma pasek pichta , mozna poskreczowac Smile

fajna rzecz, w istocie. już nie mówiąc o tym że można wykorzystać również jako kontroler - 12 padów Smile (tylko że chyba bez dynamiki o ile pamiętam)
Odpowiedz z cytatem

yaniki
Czw Mar 04, 2010 5:37 pm
krzysiek cybulski napisał:
można wykorzystać również jako kontroler - 12 padów Smile (tylko że chyba bez dynamiki o ile pamiętam)

Bez dynamiki, ale za to z wbudowanym sequencerem...
Odpowiedz z cytatem

ElectricFitness
Czw Mar 04, 2010 7:55 pm
Odwiedź stronę autora
more napisał:
Korzystam z FL tylko jako w roli rejestratora/trackera.
Żadnych wtyk FLowych, może tylko Eq, bo brzmią jak kupa (szczególnie te synthy).
Reszta to moje sample pochodzące z różnych źródeł: to field recording czego się da, to zgrane sample z vinyli, ew. Absynth który jest moim głównym narzędziem pracy jeśli chodzi o kreację brzmienia.
Śmiesznym jest, jak słyszę że FL jako DAW brzmi lepiej lub gorzej. Każdy DAW brzmi jednakowo przy użyciu tych samych narzędzi vst/vsti.

Podstawa to własne sample! To połowa sukcesu jeśli chodzi o własny styl, brzmienie i charakter.

Może warto dołożyć 200 zeta i kupić jakąś gitarkę akustyczną i poplumkać, nagrać własne sample ?Smile

Jestem akordeonistą guzikówki, więc gitarka raczej nie, ale własne sample, to coś ciekawego. Zacznę rzeczywiście coś z tym robić. Mam z kolei inne pytanie. Przy syntezie dźwięku czysto komputerowej, w jakim programie/na jakim sprzęcie to najlepiej robić? I - bo jestem zielony w kwestii sprzętu elektronicznego - do czego służą te masy i różne rodzaje elektroniki podczas wykonawstwa na żywo i procesu tworzenia? Dla czego tak dużo typów?
Odpowiedz z cytatem

more
Pią Mar 05, 2010 7:15 am
Odwiedź stronę autora
ElectricFitness napisał:
Przy syntezie dźwięku czysto komputerowej, w jakim programie/na jakim sprzęcie to najlepiej robić? I - bo jestem zielony w kwestii sprzętu elektronicznego - do czego służą te masy i różne rodzaje elektroniki podczas wykonawstwa na żywo i procesu tworzenia? Dla czego tak dużo typów?

Zależy wszystko od tego, co chcesz osiągnąć i w czym Ci wygodnie pracować.

Cool

Odpowiedz z cytatem

yaniki
Pią Mar 05, 2010 9:45 am
Nie ma czegoś takiego jak "najlepszy" program, tak jak nie ma najlepszego instrumentu.
Odpowiedz z cytatem

Vasen
Pią Mar 05, 2010 10:49 am
Odwiedź stronę autora
i najlepszego muzyka Smile

Nmls
Pią Mar 05, 2010 11:46 am
Odwiedź stronę autora
i najlepszego gatunku muzyki Smile

Vasen
Pią Mar 05, 2010 11:49 am
Odwiedź stronę autora
i najlepszego dolepszacza Wink

ElectricFitness
Pią Mar 05, 2010 2:47 pm
Odwiedź stronę autora
Dzięki za pomoc.
Odpowiedz z cytatem

Bulbuloid
Nie Mar 28, 2010 6:04 pm
Odwiedź stronę autora
uzywam korg nano control.. sprawdza sie swietnie ale czasami brakuje czegos wiekszego z wieksza iloscia mozliwosci...chociaz narazie jest ok...

www.myspace.com/bulbuloid
http://www.facebook.com/Bulbuloid.Kamil.Pawlak
gg:6729001
Odpowiedz z cytatem

ElectricFitness
Nie Mar 28, 2010 10:34 pm
Odwiedź stronę autora
Bulbuloid napisał:
uzywam korg nano control.. sprawdza sie swietnie ale czasami brakuje czegos wiekszego z wieksza iloscia mozliwosci...chociaz narazie jest ok...

ja szukam czegoś głównie do jakiegoś występu live i czegoś, żeby moja muzyka bardziej profesjonalna brzmiała Wink
Odpowiedz z cytatem

Bulbuloid
Nie Mar 28, 2010 10:41 pm
Odwiedź stronę autora
wedlug mnie powinienes postawic na zajebiste brzmienie i lepsze kompozycje...nie posluchalem Twoick utworow..zrobie to potem...jutro pewnie. wedlug mnie powinienes kupic jakis wirtualny syntezator...wiesz chyba ze nie chcesz placic..darmowe maja czesto gorsze brzmienia
nie takie tluste itd...a w jakis sposob wyglada Twoja gra na zywo?
miksujesz kawalki gotowe i chcesz dogrywac jakies partie na klawiszach czy jak?
ja tak wlasnie robie a do tego wystarcza mi zupelnie ableton korg nano control oraz klawiatura laptopa;)chyba ze gram z kumplem wtedy mamy wiecej sprzetu;)

www.myspace.com/bulbuloid
http://www.facebook.com/Bulbuloid.Kamil.Pawlak
gg:6729001
Odpowiedz z cytatem
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny

Skocz do: